Bulgaria - Moneda şi preţurile

(Pagini) > > > Moneda şi preţurile

Moneda

Moneda bulgară este Leva, având ca subdiviziuni 100 stotini. Cursul este de aproximativ 1 Leva = 1,9RON. În România, Leva nu se poate procura pe piaţa valutară liberă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Leul românesc, în Bulgaria. De aceea, recomandăm să aveţi asupra dumneavoastră Euro sau Dolari americani.

Casele de schimb valutar sunt pretutindeni

Case de schimb valutar, sunt realmente la fiecare colţ. Este important să căutaţi cursul corect şi să nu vă lăsaţi ademeniţi de oferte „avantajoase“. Vă recomandăm să nu folosiţi casele de schimb de pe aeroprturi, care oferă cursuri dezavantajoase. De asemenea, puteţi apela la serviciile aşa-zişilor „şmenari“, însă acestă opţiune este cu siguranţă, pe riscul dumneavoastră. Dacă nu aveţi altă alternativă, nu schimbaţi sume importante, deşi oferta ar putea să vă pară  avantajoasă.

Cardurile de plată

Facilitatea conferită de cardul de plată, poate fi folosită desigur şi în Bulgaria. În multe restaurante, magazine şi hoteluri puteţi achita cu cardurile internaţionale de plată (VISA, American Express, etc.) iar de la bancomate puteţi ridica sume în numerar.

Ce se poate spune despre preţuri ?

În Bulgaria, preţurile vor părea românilor relativ scăzute, deşi în ultimii ani acestea au crescut rapid. Un litru de vin costă, în funcţie de calitate, între 1,85 şi 5,5Euro, iar berea în jur de 0,55Euro/0,5l. Preţul la fructe şi zarzavaturi este cu adevărat incredibil. Pentru 1kg de caise sau piersici veţi plăti până la 1,10Euro, iar roşiile şi casraveţii se pot cumpăra sub preţul de 0,75Euro/kg. O cupă de îngheţată pentru refrişare estivală costă 0,30Euro.

Masa la restaurant?

Preţurile în resturante sunt mai mari decât cele din magazine, dar şi aşa vă puteţi permite o cină la un preţ rezonabil. O pizza costă până la 4Euro, în funcţie de mărime, iar slatele până la 2Euro. Pentru o supă veţi plăti între 0,75 şi 1,10Euro. Pentru felul principal, trebuie să pregătiţi între 1,5 şi 4Euro, în funcţie de felul ales şi evident, de calitatea restaurantului. În majoritatea restaurantelor, nu vi se oferă lista de băuturi, iar stabilirea  preţului acestora este la bunul plac al ospătarului cu care se poate negocia. În privinţa bacşişului, va produce bucurie chiar şi o singură Leva.

Ceva pentru sine?

Dacă doriţi să vă aduceţi din concediu ceva nou de îmbrăcăminte, în Bulgaria sigur aveţi de unde alege. Preţurile sunt aproximativ cu 15% mai mici decat în România. Calitatea produselor comercianţilor bulgari este superioară celei  a concurenţilor greci, italieni sau turci. Este important să fiţi atenţi la imitaţiile mărcilor internaţionale pe care le întâlniţi la fiecare pas.

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă