Bulgaria - Interiorul ţării

(Pagini) > > > Interiorul ţării

Deşi majoritatea turiştilor, care vin în Bulgaria se grăbesc să ajungă la mare, se mai găsesc şi adevăraţi cunoscători, care ştiu să apreciezeşi celelte avantaje ale ofertei turistice ale acestei frumoase ţări. Partea centrală a Bulgariei se mândreşte în special cu munţii semeţi, cu natura proaspătă şi cu lăcaşele de cult istorice răspândite pretutindeni.

Rila

Masivul muntos Rila se întinde în partea de sud-vest a Bulgariei. Vârful cel mai înalt este Musala, care măsoară 2925 m. Deţine primul loc pe lista de onoare a celor mai înalţi munţi ai Europei şi în 1992, a fost declarat parc naţional. Prin formă şi aşezare, aminteşte de Tatra Inferioară, fiind deci potrivit pentru turiştii montani cu experienţă medie. Prioritatea o constituie natura neatinsă, plină de râuri sălbatice, păduri dese şi izvoare de munte. Printre locurile cele mai îndrăgite de vizitatori, se numără fără îndoială, mănăstirea din Rila.  Din anul 1983, acesta se află sub protecţia patrimoniului UNESCO şi dacă vă decideţi să o vizitaţi, veţi înteţege de ce. Mănăstirea a fost întemeiată de pustnici, a fost dărâmată de câteva ori şi apoi reclădită. Forma sa actuală datează din perioada renascentistă. În peştera din apropiere, puteţi să verificaţi, potrivit legendelor, cât de credincios vă este partenerul dumneavoastră. Dacă mănăstirea vă va vrăji într-atât încât să nu mai doriţi să plecaţi, puteţi petrece aici noaptea în schimbul unei sume, care nu este chiar de neglijat. În lunile de iarnă, Rila reprezintă o destinaţie pentru schiori. Cea mai îndrăgită staţiune este Borovec, care se află pe pantele nordice.

Stara planina

Stara planina se întinde de la frontiera de vest a Bulgariei până la Marea Neagră. Cea mai mare înălţime, Botev, se află în partea centrală a Bulgariei şi măsoară    2376 m. Este un masiv muntos împădurit, bogat în peşteri şi pajişti înverzite. Destinaţia turistică din Stara planina este oraşul medieval Veliko Trnovo. Mănăstirea Gloz se află pe dealurile masivului Stara planina la circa 100 km de capitala ţării. Din cauza cutremurului de la începutul secolului al XX-lea mănăstirea a fost în mare parte distrusă, dar graţie ajutorului priceput al unor cehi a fost refăcută.

Rodopi

Cel mai extins masiv muntos al Bulgariei poartă numele Rodopi. Partea cea mai înaltă, Pamporovo, reprezintă  o destinaţie îndrăgită  pentru schiori în special datorită diversităţii si pitorescului peisajelor. Pe de o parte veţi admira piscurile înzăpezite, iar pe de altă parte, văile înverzite cu râuri de munte. Nu departe de aici, se află frumosul oraş istoric Plovdiv, care nu trebuie ocolit pe timpul vizitării zonei interioare a Bulgariei. Aşezarea iniţială este mai veche decât Atena sau Constantinopol şi datează cu mult înaintea erei noastre. Vizitaţi spre exemplu Amfiteatrul Roman, recent restaurat şi savuraţi o dramă sau operă antică. La sud de Plovdiv, veţi întâlni o altă mănăstire renumită -Backovsky. Aceasta reprezintă o destinaţie deopotrivă pentru pelerini şi turişti, graţie atât mărimii sale cât şi  icoanei gruzine Bohorodicka, despre care se spune că este făcătoare de minuni.

Peşterile

În regiunea interioară a Bulgariei veţi întâlni peste 700 de peşteri accesibile publicului. Puteţi să le vizitaţi pe cont propriu sau în mod organizat prin intermediul unor agenţii care îşi au sediile în toate marile centre turistice montane. În zona de nord a Bulgariei, nu departe de oraşul Gabrovo, căutaţi peştera Bachokiro. Vă va surprinde nu numai prin întindere şi înălţime ci şi prin labirintul său natural. În apropierea peşterii veţi găsi ascunsă mănăstirea Dryanovo. Şi mănăstirea Magura reprezintă o ţintă îndrăgită, în primul rând datorită istoriei sale misterioase. La o adâncime de 2,5 km, aici a trăit cândva tribul tracilor. În Rodopi de vest se ascunde o mică peşteră de marmură, adâncă de 6,5km, care se numără printre cele mai adânci şi mai pitoreşti din Bulgaria.


Staţiunile balneare

Devin este unul dintre cele mai cunoscute oraşe balneare, asemănător cu Karlovy Vary din Cehia. Valea romantică înconjurată de munţi este locul ideal pentru odihnă în mijlocul naturii. Baza materială modernă şi servicile de primă clasă surprind plăcut pe fiecare vizitator. Hissar este o staţiune balbeară veche, cu izvoare minerale termale, al căror număr este de circa 20. Dintre monumentele istorice, trebuie să amintim săpăturile arheologice vechi de 5mii de ani din timpul tracilor şi antichitate.  În apropiata Vale a trandafirilor, puteţi vedea cum se fabrică vestitele uleiuri şi cosmetice din trandafiri.

Etar – orăşelul folclorului

Dacă doriţi să găsiţi ceva tipic bulgăresc, sunteţi bine-veniţi în pitorescul orăşel Etar, situat nu departe de Galerovo, unde folclorul abundă. Aici puteţi să degustaţi cafeaua preparată tradiţional în ibric, pe nisip fierbinte, să intraţi în contact cu arta populară bulgară şi să trăiţi atmosfera provincială.

Producţia vinicolă

Pe drumurile parcurse în interiorul bulgariei nu puteţi să nu zăriţi întinsele vii în terase. Vinurile bulgăreşti sunt adesea comparate cu vinurile franţuzeşti din regiunea Bordeaux. Cele mai îndrăgite sorturi continuă să fie Mavrud şi Melnik.

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă