Bulgaria - Informaţii generale

(Pagini) > > > Informaţii generale

Demografie


Republica Bulgară având capitala la Sofia, se întinde pe o suprafaţă de circa 111 000 km2
Populaţia este de aproxiativ 8 mil. Locuitorii sunt, în marea majoritate de naţionalitate bulgară şi turcă. Din punct de vedere administrativ,  Bulgaria se împarte în 28 de judeţe, cu capitale de judeţ. Limba oficială este bulgara, dar puteţi comunica şi în engleză, germană şi rusă.

Viza?


De la 1 ianuarie 2007, Bulgaria este membră a Uniunii Europene. Şederea srăinilor în Bulgaria este reglementată prin legea privind accesul şi şederea cetăţenilor UE şi a membrilor lor de familie. Pentru un sejur de până la trei luni, nu aveţi nevoie de nicio aprobare specială. În Bulgaria, puteţi călători cu paşaport sau carte de identitate valabilă. Fiecare străin are obligativitatea de a avea asupra sa, mijloacele financiare necesare sejurului şi părăsirii ţării. Regulile vamale sunt smilare cu ale noastre, acest lucru însemnând că, turiştii care vizitează Bulgaria, pot avea asupra lor cantităţi rezonabile de alimente, alcool, ţigări, etc…

Reprezentanţele diplomatice


Ambasada României în Republica Bulgaria

Adresa: B-dul Mihai Eminescu nr.4, Sofia
Telefoane: 00359-2-971.28.58;
00359-2-973.30.81
Fax: 00359-2-973.34.12
Web Site: http://sofia.mae.ro/
E-mail: ambsofro@vip.bg
 
Secţia Consulară

Adresa: Str. Shipchenski Prohod nr.1, Sofia
Telefon: 00359-2-973.35.10
Fax: 00359-2-973.34.12
E-mail: ambsofro@vip.bg


Numere de telefon importante


În totdeauna e bine să aveţi asupra dumneavoastră anumite numere de telefon pentru cazuri de necesitate

Poliţia    166
Pompierii   160
Salvarea    150
Asistenţa rutieră   146

Călătoriţi cu propriul autoturism?


Dacă aţi răspuns afirmativ la această întrebare, nu uitaţi să pregătiţi cartea verde, pneuri cu striuri având adâncimea de 1,6 mm, triunghi reflectorizant, trusă sanitară valabilă, extinctor, permis de conducere internaţional şi numere de înmatriculare internaţionale.

Convorbirile telefonice


Prefixul internaţional pentru Bulgaria este +359, iar pentru România +40. Efecturea convorbirilor telefonice din hoteluri, este relativ scumpă, aşa că este avantajos să aveţi roaming la unul dintre operatorii români de telefonie mobilă. Există posibilitatea de a suna cu ajutorul  cartelelor telefonice Belfon sau Mobika, la preţul de 5, 10 sau 20 leva.

La ce trebuie să acordţi atenţie


Deşi pare un lucru de la sine înţeles, aveţi grijă că bulgarii nu înclină capul în semn de răspuns afirmativ sau negativ, la fel ca şi noi, ci exact invers. Dacă nu vă puteţi obişnui cu acest lucru, mai bine renuţaţi la comunicarea nonverbală.

Fumatul în Bulgaria


La fel ca şi în majoritatea ţărilor sudice, în Bulgaria ţigările sunt foarte îndrăgite. Cu toate că interzicerea fumatului în locurile publice a fost instituită încă din anul 2005 şi există riscul unor amenzi mari, bulgarii nu respectă această prevedere legală. Legea nu este pe placul administratorilor de restaurante, aşa că nu trebuie să vă temeţi că veţi fi nevoiţi să renunţaţi la acest obicei.

Suvenirurile bulgăreşti


Dacă vă preocupă ce fel de cadou să aduceţi din concediu apropiaţilor dumneavoastră, nu trebuie să vă faceţi mari probleme. În orice caz, merită să cumpăraţi ceramică bulgăreasă pictată manual, eşarfe colorate sau bijuterii din argint. Bulgarii sunt de asemenea, mândrii de cuverturile din lână şi icoanele pictate. Pe femei le bucură cosmeticele din ulei de roze (Rose of Bulgaria) sau înregistrări de muzică bulgară ritmată.

Ce să pregătiţi pentru drum


În luinle de vară, vă recomandăm să nu uitaţi costumele de baie, îmbrăcămintea lejeră din materiale naturale şi încălţămintea de plajă. Cu siguranţă, este utilă şi o îmbrăcăminte mai groasă, cum ar fi pulover sau canadiană subţire, pentru eventualitatea unei răciri bruşte a vremii. Importanţi sunt şi ochelarii de soare, pălăria sau şapca. Scăldatul fără costum de baie, este permis numai pe plajele special amenajate, în timp ce topless (fără sutien) este tolerat în mare parte, peste tot. Pentu vizitarea monumentelor religioase este necesar ca îmbrcămintea să acopere genunchii şi braţele! Pentru un concediu activ, este important sa aveţi o îmbrăcăminte adecvată (outdoor), respectiv canadiană pentru vânt, pantaloni lejeri, încălţăminte rezistentă, haină de ploie, mănuşi, etc… Pentru sejurul în munţi, este recomandat să aveţi şi bastoane telescopice.

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă