Munţii Bulgariei - O vacanţă de vară sau de ski

22.02.09 17:46:18

Bulgaria încă nu se numără printre destinaţiile cele mai căutate pentru practicarea schiului, însă acest lucru este o mare greşeală.
În sezonul de anul acesta, staţiunile de iarnă bulgăreşti au apărut pentru prima dată în oferta agenţiilor de turism într-o manieră mai extinsă. Acestea sunt atrăgătoare pentru preţurile mici şi calitatea ridicată. Însă, pe care dintre staţiuni să o alegi?


Pe schiuri la un pas de Sofia


Cea mai uşor accesibilă dintre regiuni este Vitoşa, nu departe de Sofia. Partea superioară a munţilor se mândreşte cu „pârtii alpine“, în timp ce la altitudinile mai joase, veţi simţi o iarnă mai degrabă, blândă. Pe piscurile cele mai înalte, zăpada se menţine chiar 200 de zile pe an. Bulgarii consideră Vitoşa ca fiind plămânii Bulgariei şi protejează prin lege flora şi fauna de acolo.

Borovec – staţiune de mare altitudine

Cea mai solicitată staţiune de iarnă este Borovec, situată în sud-vestul Bulgariei, în masivul muntos Rila, care oferă versanţi de stâncă alpini, podişuri înalte şi platouri de gheaţă. În ianuarie, temperatura medie înregistrată la Borovec este de -8ºC, în timp ce în lunile de vară, temperaturile urcă până până la 21ºC. Pătura groasă de zăpadă se menţine pe timpul iernii până la 150 de zile. Aici aveţi la dispoziţie 13 pârtii cu lungimi cuprinse între 1 şi 3 km. Borovec este îndrăgit ,printre altele şi datorită traseelor amenajate pentru drumeţii şi alpinism. În masivul muntos Rila, se găseşte cel mai înalt pisc al Bulgariei, Musala, care atinge înălţimea de 2925m.

Schiatul deasupra unui giuvaier istoric

La circa 160 km de Sofia, se găseşte o altă regiune îndrăgită pentru practicarea schiului, Bansko, care se află la o altitudine de 930m deasupra nivelului mării. Oraşul a fost întemeiat încă din secolul al XVII-lea, drept pentru care se mândreşte cu trecutul său, dar şi cu oferta prezentă de crame stilate, monumente arhitectonice şi localnici deosebit de prietenoşi.

Labirintul numit Rodopi

Cel mai extins masiv muntos este constituit din munţii Rodopi, unde veţi găsi vestita staţiune Pamporovo, situată la altitudinea de 1650 m. Datorită poziţiei sale, este una dintre puţinele staţiuni, care se pot mândri cu vreme şi temperaturi stabile. Iarna durează 5-6 luni, dar predomină zilele însorite favorabile practicării sporturilor de iarnă.

Spre muntele înzăpezit

Vechiul Platou (Stara planina), căruia i se mai spune şi Muntele Înzăpezit, se întinde la frontiera de vest a Bulgariei spre marea Neagră, pe o lungime de 550 km. Este adesea asemuit cu Tatra inferioară. Cel mai înalt pisc, Botev, cu o înălţime de 2376m peste nivelul mării , se înalţă în cea mai frumoasă parte centrală a masivului muntos.

Indiferent de decizia dumneavoastră de a vizita munţii Bulgariei în lunile de iarnă sau de vară, veţi fi mulţumiţi. Natura proaspătă, împreună cu amabilitatea  şi ospitalitatea localnicilor, vă vor fermeca. După un traseu montan la mare înălţime, nu evitaţi să serviţi o felie de pâine unsă cu brânză de capră şi amintiţi-vă de timpurile de mult trecute.

 

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă