Mănăstirile din munţi

07.09.09 09:19:47

Mănăstirile bulgare sunt adevărate oaze de linişte în munţi. În zonele muntoase ale Bulgariei există un mare număr de lăcaşuri monahale unice, unde veţi găsi un calm de neuitat şi ocazia de a face cunoştinţă cu interesanta istorie a ortodoxiei bulgare. Prin urmare, dacă nu doriţi să staţi numai pe plajă în tot timpul sejurului în această ţară, faceţi o excursie în munţi şi suntem siguri că nu veţi regreta! Veţi descoperi acolo o cu totul altă Bulgarie decât cea pe care o cunoaşteţi din marile staţiuni litorale. Vă vor întâmpina atmosfera vremurilor de mult apuse, priveliştile minunate ale văilor montane şi frumuseţea naturii şi a artei din împrejurimile şi din interiorul mănăstirilor.

Mănăstirile au jucat de-a lungul timpului un rol foarte important în viaţa spirituală a bulgarilor. Au o istorie îndelungată şi bogată, fiind centre ale învăţăturii creştine şi sprijin al mişcărilor pentru independenţă în timpul ocupaţiei otomane. Tradiţiile culturale şi istoria poporului bulgar s-au păstrat în perioadele de asuprire străină practic numai în interiorul acestor mănăstiri.

Nu departe de cunoscutele plaje de la Nisipurile de Aur (cam la trei kilometri) se află mănăstirea Alaja, un lăcaş monahal tipic pentru perioada timpurile a creştinismului, locuit de călugări încă din secolul al 5-lea. Pe ambele margini ale drumului către mănăstire cresc copaci înalţi, care oferă o umbră răcoroasă şi plăcută. Mănăstirea propriu-zisă este săpată într-o stâncă de gresie, având două etaje. Peretele din faţă era la origine construit din lemn, dar în trecut a fost distrus de un incendiu.

Un alt loc care merită văzut este mănăstirea Rila, din munţii cu acelaşi nume. Aceasta a fost înscrisă în anul 1983 pe lista moştenirii culturale mondiale a UNESCO. Rila este cea mai mare şi mai cunoscută mănăstire din Bulgaria, foarte des vizitată nu numai de oamenii din partea locului. Dacă îi cercetăm istoria, aflăm că a fost întemeiată de un pustnic, distrusă  apoi de o avalanşă, reconstruită ulterior şi transformată în fortăreaţă. După cucerirea Bulgariei de către turci, mănăstirea a căzut în ruină şi a fost apoi reconstruită. De trei ori a fost incendiată de tâlhari, după aceea a fost aproape complet distrusă de un mare incendiu. Exemplele unice de artă renascentistă bulgară care împodobeau mănăstirea au fost salvate ca prin miracol şi au fost restaurate cu banii obţinuţi dintr-o colectă organizată la nivel naţional.  

Merită menţionată şi mănăstirea Bacikovo, situată la 25 de kilometri sud-est de Plovdiv, al doilea oraş din Bulgaria ca mărime. Aceasta a fost întemeiată de un comandant militar bizantin de origine gruzină şi şi-a păstrat specificul gruzin până în secolul al 14-lea. Pe timpul stăpânirii otomane s-a transformat într-un lăcaş monahal complet bulgar, continuând ulterior să fie completată şi renovată de-a lungul mai multor secole. Pereţii mănăstirii sunt împodobiţi cu fresce cu totul unice.

Mănăstirea din Glojen se află şi ea în munţi, în vârful unei stânci înalte înconjurate de păduri, la aproximativ o sută de kilometri de capitala bulgară, Sofia. Silueta ei se vede de la mare distanţă pe pantele munţilor Stara Planina (Munţii Balcani). În această mănăstire din mijlocul naturii sălbatice, un loc unic de o linişte perfectă, trăiesc doar doi călugări. Atunci când vă veţi plimba prin împrejurimi, imaginaţi-vă cu ce eforturi a fost ridicată mănăstirea, tot materialul fiind transportat numai de oameni, fără nici un fel de mijloace speciale.

Dacă vizitaţi măcar una dintre aceste mănăstiri, veţi fi de acord cu noi că a meritat să faceţi drumul până acolo. Excursiile la mănăstiri se numără printre cele mai interesante experienţe ale unei vacanţe în Bulgaria. 

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă