Băuturile alcolice

22.02.09 17:43:28

In vino veritas

Vinurile bulgare au câştigat, într-o perioadă relativ scurtă, clientela europeană, apărând la târgurile internaţionale, alături de cele mai bune şi mai renumite mărci. În Bulgaria, producerea vinului, are cu adevărat rădăcini adânci, care merg până în vremurile antice. Vechile pivniţe pentru vinuri constituie o mărturie a slavei maeştrilor vinari, uitată şi din nou regăsită. Dealurile bulgare se remarcă printr-un climat favorabil, ceea ce împreună cu condiţiile excelente ale solului, ajută la cultivarea de struguri de vin, de primă calitate.

Regiunile viticole

Din punct de vedere al viticulturii, Bulgaria poate fi împărţită în cinci regiuni, de nord, de est, de sud, de sud-vest şi sub-balcanică. Cea mai renumită regiune viticolă, Melnic, se află în sudul ţării, nu departe de frontiera cu Grecia. În acest orăşel pitoresc, se cultivă strugurii pentru producţia excelentului vin roşu cu acelaşi nume. Viile se întind pe dealurile calcaroase, iar pivniţele sunt săpate direct în piramidele acestor dealuri.
Cele mai bune vinuri bulgăreşti sunt considerate sortimentele Cabernet, Sauvignon şi Merlot din Tracia, despre care se spune că, se aseamănă foarte mult, cu vinurile concurente din vestita regiune Bordeaux. Printre alte sortimente de succes se numără Mavrud, Kadarka şi Pamid. Cu siguranţă o să vă cumpăraţi si „Sânge de Urs“ (mecia krov), un vin de masă roşu şi sec.

Distilatele

Printre produsele distilate tradiţionale se numără vodka, rachiul (palincă din vin), mastica (lichior de anason), lichiorul de mentă şi de trandafiri. Apreciate sunt şi cognacurile Pliska şi Pomorie. După o noapte petrecută cu aceste bunătăţi, veţi aprecia excepţionalele ceaiuri bulgăreşti din plante , dintre care cel mai îndrăgit este cel de muşeţel sau soc.

Berea

În Bulgaria, berea se bucură de o apreciere din ce în ce mai mare. La naşterea producţiei de bere au contribuit, berarii cehi, aşa că aici, un pahar de bere spumoasă nu vă va dezamăgi. Berea bulgară este mai slabă comparativ cu ceea ce suntem obişnuiţi şi în cea mai mare parte se comercializează la sticlă. La halbă, o puteţi găsi numai în restaurantele mai bune. Printre mărcile cele mai îndrăgite se numără Bugasko, Zagora şi Astika. Preţul lor oscilează între 0,60 şi 0,75Euro.

Noroc!

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă