Bulgaria - Bucătăria bulgărească

(Pagini) > > > Bucătăria bulgărească

Alimentaţia bulgară este la fel de pestriţă ca şi locuitorii acestei ţări. Se amestecă în ea temperamentul, energia şi zilele însorite ale anului. Printre principalele preparate se numără brânza sărată , lactatele şi cimbrul. Nu este de mirare că este denumită cea mai sănătoasă bucătărie europeană. Ar fi un păcat să nu degustaţi specialităţile lor.

Brânza balcanică (telemea)

Aşa cum presupuneţi, bucătăria bulgară foloseşte o sumedenie de legume proaspete şi mirodenii. Poate că mulţi dintre dumneavoastră vă amintiţi că salata de crudităţi „cu telemea“, atât de îndrăgită şi de consumată în România, este de fapt „o invenţie“ a bulgarilor. În afară de roşii, ardei şi telemea, în aceasta se adaugă de asemenea, castravete şi ceapă tăiată mărunt. Înainte de a fi servită se potriveşte cu oţet, ulei şi sare. Telemeaua, acest giuvaier sărat, vestit printre brânzeturi, se foloseşte în primul rând la prepararea produselor din aluat dospit şi la umplutura ştrudelului de foietaj „banici“

Supele…numai reci?

În special în lunile de vară, veţi aprecia avantajul supelor bulgăreşi reci, refrişante şi foarte gustoase. Cea mai cunoscută  ,„tarator“, se prepară din iaurt alb, castravete ras, alune şi mărar. Următoarele locuri sunt ocupate de supele reci de ţucheti şi de varză. Dintre supele calde vă recomandăm să încercaţi ciorba de burtă (dršťkovka) cu ardei iute. Dacă vi se pare oarecum fără gust, nu vă plângeţi bucătarului. În Bulgaria fiecare îşi condimenteză supa direct în farfurie , după propriul gust.

Čubrica (ameastc de mirodenii bulgar, pe bază de cimbru)

Oare cine nu cunoaşte aceast legendar amestec de mirodenii adăugat în preparatele bulgăreşti din carne? Printre cele mai îndrăgite figurează kebabul (kebabceta) şi chiftelele (kjuftety), precum şi „musaka“, respectiv cartofi franţuzeşti în stil bulgar, cu care tocată şi verdeaţă. Mâncărurile sunt oarecum mai iuţi, comparativ cu ceea ce suntem obişnuiţi în regiunile noastre, aşa că  se recomandă folosirea  după mese, a unui digestiv.

Garnituri

Cea mai frecventă ganitură prezentă în farfurii, este cartoful gătit în sute de feluri. În afaă de acesta, mai întâlniţi ardei copţi şi un sortiment variat de legume, cum ar fi roşii, fasole şi ceapă cu sare. Generaţia tânără a adus în bucătărie de asemenea, cartofii prăjiţi atât de cunoscuţi în întreaga lume.

Deserturile

Printre deserturile bulgăreşti îndrăgite, figurează fructele coapte (merele, prunele, zmeura şi murele) sau căpşunile cu zahăr. La finalul meselor  puteţi servi caşcaval , care pate fi din lapte de oaie, de vacă sau amestec. Se serveşte mai ales cu vin. Veţi îndrăgi cu siguranţă plăcintele şi gogoşile bulgăreşti cu umplutură sărată sau dulce.

Pâinea albă

Aproape la orice, în Bulgaria se consumă pâine albă. La resturante o găsiţi automat pe masă, chiar dacă nu o cereţi. Nu este însă o problemă dacă cereţi pâine integrală sau neagră.

Ultimele curiozităţi...

11.08.2011 Suveniruri
14.06.2011 Rila a Pirin
13.04.2011 Pieţele

Ultima discuţie...

01.04.2012 comunicare
14.07.2011 vreau detali despre hotelurile panorama si kompas

Ultima fotografie...

relief muntos
un fragment de
paradă
relaxare pe mal
pe plajă